Sıkça Sorulan Sorular

1Seanslar ne kadar sürer?
Seanslar yaklaşık olarak 45-50 dakika sürer. İlk seans ise bazen daha uzun sürebilir.
2Kaç seansta psikoterapi süreci sonlanır?
Her danışanın psikoterapi sürecine başlama sebebi birbirinden farklıdır ve dolayısıyla sürecin kaç seansta sonlanacağını önceden belirlemek mümkün değildir. Psikoterapi süreci danışanların ihtiyaçları doğrultusunda şekillendirilir.
3Danışan gizliliği nasıl korunur?
Danışmanlık sürecinde en önemli ilkelerden bir tanesi danışan gizliliğidir. Danışanın paylaştığı hiç bir bilgi danışanın rızası olmadan paylaşılamaz. Ancak hayati tehlikenin bulunduğu durumlarda gizlilik ilkesi ortadan kalkar.
4Neden bir psikoloğa ihtiyacım var? Sorunlarımı kendim çözemez miyim?
Sorunlarımızı kendimiz çözmemiz tabii ki mümkün. Zaman zaman çözemiyor olmamız da son derece anlaşılır. Bazen olayların içerisinde olduğumuzda geniş açıyı göremeyiz veya karşımızdakinin ne istediğini tam olarak anlayamayabiliriz. Buna çoğu zaman engel olan bizim geçmişten getirdiğimiz dünya ve insanlar ile ilgili kalıplaşmış düşüncelerimizdir. Bir uzman psikolog bu durumda size, bu kalıplaşmış düşüncelerin dışına çıkartmak ve sınırlarınızı zorlamak için rehber olacaktır.
5Psikoloğa gitmeye ihtiyacım olduğuna nasıl karar vereceğim?
Yaşadığınız sorunlar günlük hayatınızı ve ilişkilerinizi etkilemeye başladıysa bir uzmandan destek alma zamanınız gelmiş demektir. Stres ve kaygı yaratan durumlar, takıntılı ve tekrarlayan düşünceler, yalnızlık ve umutsuzluk duyguları, uyum zorlukları, başarı sorunları, özgüven eksikliği, etkili iletişim kurma, kendini ve çevreyi daha iyi tanıma, kimseye anlatılamayan duygu ve düşünceler en yoğun başvurulan konulardır.
6Psikolog mu Psikiyatrist mi tercih etmeliyim?
Her iki uzmanlık alanı da ruh sağlığı ile ilgilidir. Aradaki fark psikiyatristlerin tıp eğitimi almış olmalarıdır. Bu nedenle fiziksel kaynaklı psikiyatrik sorunların tanı ve tedavisi psikiyatristler tarafından planlanır. İlaç kullanımını gerektiren durumlarda reçete etme yetkisi psikiyatristlerindir. Bu nedenle herhangi bir ruhsal sıkıntı ile psikoloğa başvuran bir danışan ilaç tedavisi alması gerekiyorsa, uzman tarafından psikiyatriste gönderilir. Psikologlar, duygusal ve davranışsal sorunların nedenlerini araştırır ve çeşitli psikoterapi yöntemlerini kullanarak sorunun çözümünü sağlar. Ruhsal sorunlar, beyinle ilgili fizyolojik bir nedene dayalı olabilir. Bazen de işlevsel olmayan, hatalı bir düşünceden kaynaklanıyor olabilir. Böyle durumlarda hastalar, kendilerini sıkıntılı durumdan kurtarabilecek hiçbir seçenek olmadığını düşünür ve çaresiz hissederler. Bu durumdaki bir kişiye farklı bakış açıları olduğunu göstermek işlevsel olmayan düşüncesini fark ettirmek ve sorunun çözümü için bazı davranış değişikliklerini gerçekleştirme cesareti kazanmasına yardımcı olmak terapi sürecidir. Psikologlar bu sonuca ulaşmak için çeşitli terapi tekniklerini kullanırlar. Bazen hastaların hem psikoterapi görmeleri hem de ilaç tedavisi almaları gerekebilir. Böyle durumlarda ilacı bir psikiyatrist tarafından verilen bir danışanın tedavisi, psikolog tarafından da sürdürülebilinir
7Beni rahatsız eden konuları hiç tanımadığım biriyle konuşmak benim için zor olur mu?
Tabi ki ilk seanslarda kendinizi çekingen ve endişeli hissediyor olabilirsiniz. Bu son derece anlaşılır bir durumdur. Psikoloğunuz ilk görüşmede kendinizi huzursuz hissetmenizi ve belki tam olarak açılamıyor olmanızı çok doğal karşılayacaktır. Güven ve anlayışla kendinizi daha rahat hissetmenize yardım edecektir. Psikoloğunuz anlatmak istemediğiniz hiçbir bilgiyi paylaşmanız için sizi zorlamaz. Geçen zamanla birlikte siz de daha rahat ve açık olabileceğinizi göreceksiniz. Bunun için kendinize ve terapi sürecine ihtiyacınız olan zamanı tanımak oldukça önemlidir.
8Terapi süreci bana nasıl yardımcı olur?
Terapi sürecinde, size sıkıntı veren duygu ve düşüncelerinizi söze dökmek için güvenli bir ortam sağlanır. Bu dolaylı olarak duygu ve düşüncelerinizi daha iyi anlamanıza ve onlar üzerinde kontrol kazanmanıza yol açar. Zorlukları ve sorunları görmezden gelip yokmuş gibi davranmaktansa onlarla yüzleşmek beraberinde belli bir rahatlama ve umut da getirir. ​
9Ne kadar süre terapiye devam etmeliyim?
Terapi süreci kişiye ve duruma göre değişiklik gösterir. Bazen birkaç seans yeterli olurken, bazı durumlarda uzun süreli ve düzenli bir terapi sürecine girmek gerekebilir. Örneğin, ciddi bir depresyon, başa çıkmakta zorlanılan hafif bir stres durumundan daha fazla tedavi ve danışmanlık gerektirir. Sorunun ciddiyeti ayrıca tedavi süresini ve yoğunluğunu da etkiler. Yoğunluk, seansların sıklığının planlanmasıyla ilgilidir. Kronik, uzun süreli depresyon, reaktif bir depresyondan daha uzun ve daha yoğun tedavi gerektirir. Seçilen tedavi hedefleri de tedavinin süresini etkiler. Tedavi hedefi “kendi başıma idare edebilecek kadar iyi hissetmek” ya da “hayatımı idare etme yöntemimi tamamen değiştirmek” olabilir. aynı zamanda duruma göre tercih edilen terapi yöntemi de süre konusunda belirleyicidir. Unutmayın ki terapi de devamlılık oldukça önemlidir​
10Terapi sürecinde değişimin çok kolay olmasını bekliyorum.Bu doğru mu?
Hayatımızda gerçekleşen her değişim gibi terapi sürecinde işlenen değişimleri de gerçekleştirmek sanıldığı kadar kolay olmayacaktır. Çocukluğumuzdan itibaren bizimle var olan kalıplaşmış düşünce şekilleri üzerinde çalışmak zaman zaman zorlayıcı olabilir ve umutsuzluğa düşmeye neden olabilir. Bu gibi durumlarla başa çıkmak için danışmanınız size destek olacaktır. Hayatınızda yaptığınız bu değişimlerin olumlu sonuçlarını görmek motivasyonunuzu ve katılımınızı arttıracak, süreç gittikçe daha kolaylaşacaktır.